måndag 5 januari 2009

Dexter säsong 3

Såg precis hela säsong tre av Dexter. Andra gången jag ser något med HD kvalitet på en HDTV vilket ändå är hela poängen med dessa platta apparater. Det är faktiskt jävligt schyst, blir mer och mer sugen på att införskaffa något sånt om jag nån gång skulle få pengar. Men tillbaka till Dexter. Slukade mer eller mindre säsong ett och två under en kortare period strax efter tvåan gått klart på tv. Första är riktigt bra och den andra ännu bättre. Spänningen håller en jämn nivå och det är svårt att inte "bara ta ett avsnitt till". Det som verkligen höjer upp den andra säsongen är Dexters personliga utveckling och sökande efter att hitta sig själv. Ett genomgående tema i alla säsonger men grymt bra gestaltat just i tvåan.

Säsong tre kör på i samma anda som de två tidigare men huvudtemat är att Dexter nu jobbar på att få sin första riktiga vän. Intressant spår som följer som en råd tråd genom hela serien. Problemet är att det blir väldigt mycket såpa över hela grejen. Inte bara Dexters ny vunna vänskapsförhållande utan alla karaktärer är fullt upptagna med att bounda med diverse olika personer. Vi drog de sju första avsnitten igår och på hemvägen så var jag nästan lite besviken. Men efter att vi tog de sista fem avsnitten idag så har den känslan nästan helt försvunnit. Efter halva säsongen så hittar den efterlängtade spänningen tillbaks och slutbetyget blir ändå helt klart schyst! Dock så blir den lägst rankad om man ska jämföra alla tre säsongerna men är som sagt inte alls dålig.

Fluff som varken sett eller hört talas om Dexter tidigare gav betyget schyst och hade efter en snabb resumé av oss andra inga problem med att följa med trots att hon inte sett de tidigare två. Det är lite där Dexter och andra liknande "avslutande" tv-seriers styrka ligger. Något som serier med över 20 episoder per säsong tampas med. Hellre en avslutad kortare serie som är bra en något som tvingas ta till nödlösningar pga av dess längd.

Serien bygger som bekant på Jeff Lindsays böcker. Det finns tre utgivna på engelska med en fjärde är på väg. Den första boken Darkly Dreaming Dexter finns även utgiven på svenska. Böckerna har överlag fått ganska dåliga recensioner och de flesta som tagit del av båda medierna verkar mest positiva till tv-serier vilket är ovanligt i liknande "göra bok till film" sammanhang. Vi får se hur det blir i framtiden, Showtime har tydligen gått ut med att de vill köpa in både säsong fyra och fem men Dextergänget har inte givit nått svar på hur de ställer sig till den saken.

Någon annan som lagt märke till hur ofta de äter i serien? Funderar på om detta är extra utpräglat i säsong tre eller om det var så i de första två med, minns inte riktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar